Tízparancsolat | Önmegvalósítás.hu

Tízparancsolat

Tízparancsolat

A 8. parancsolat :Ne lopj
A 10. :Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját ,se szolgálóleányát ,se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a te felebarátodé.

Már gyermekként is foglalkoztatott a kérdés, hogy ezt vajon miért kellett két parancsolatba megírni, hiszen ez a kettő tulajdonképpen ugyan az.
Bár akkoriban én ezt sok embertől kérdezgettem, de igazán választ nem kaptam rá senkitől.
Ami késik, nem múlik!
Templomba voltam vasárnap és a téma a tízparancsolat 8. parancsolata volt.
Ne lopj
Lelkipásztoraink fiatalok, így az ifjúságot számomra egészen meglepő módon össze tudják verbuválni , tartani.
A lányom, aki 16 éves, fel van háborodva, ha péntek estére szervezünk valamilyen családi programot, mert hogy az egybeesik az ő összejöveteleikkel.
Én ezért nem győzök hálát adni Istennek, hiszen ez manapság nagyon nagyon ritka.
Szóval a vasárnapi Istentisztelet magva az volt, hogy a lelkipásztorunk kapott egy E-mailt, az egyik kislánytól, aki most érettségizett.
A kislány röviden arról írt, hogy egész eddigi életében megpróbált jó gyermeke lenni a szüleinek. Besegített a házimunkába, nem járt későn haza, mindig elmondta, hogy hová megy, jól tanult, de most az érettségi nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Nem volt ez rossz most sem (javarészt 5-ös és 4 – es), de ahhoz, hogy oda felvegyék ahová a szülei szerették volna, KEVÉS.
A pontszámok közzététele óta a gyereknek nincs nyugta otthon.
A szülők szinte állandóan szidják, mindenféle hálátlan gyereknek elmondják, aki nem érdemelte meg az eddig ráköltött pénzt, mert az felesleges kiadás volt.
Inkább költöttük volna magunkra—mondják.

És itt kanyarodtunk vissza a 8. parancsolathoz, mer a tiszteletes feltette a kérdést, hogy vajon a szülők tudják e, hogy a tízparancsolat 8. parancsolata ellen vétenek?.
Ezt a parancsolatot ugyanis ahhoz, hogy megértsük, abba a korba kell visszahelyezni, amikor született.
Ez még rabszolgatartó társadalom volt, és ha valaki a tartozását nem tudta idejében megadni, akkor az adóst, az a személy, akinek tartozott, rabszolgájává tehette, egészen addig, amíg a tartozását le nem tudta, de max 7 évig.
Viszont mivel nehéz volt megállapítani, hogy miért mennyi, illetve hány nap jár, így nagyon sok volt a visszaélés ezzel.
A 8. parancsolat, tehát az emberi szabadság meglopására vonatkozik.
Így már érthetővé válik, hogy miért a 10. is

Igen, mi szülők sokszor eltúlozhatjuk a dolgokat, de én nagyon remélem, hogy ezek a szülők szintén ott voltak ezen az Istentiszteleten (bár tudom ez akkor ott mindenkinek üzent nem csak nekik), mert bele gondolni is rossz, hogy mi mindent okozhatnak ezzel a viselkedésükkel, hiszen a drogon a betegségeken kívül még nagyon sok más visszahatása is lehet.
Úgy gondoltam, hogy ez egészen elfogadható magyarázata a két parancsolatnak, és hogy leírom Nektek is, hátha Ti is elgondolkodtatok már ezen.
Vagy nem?


Beküldte: | 2009. aug. 03. hétfő - 16:18

Hozzászólások

6 hozzászólás
Nem,
2009. augusztus 04. kedd, 15:16 | Névtelen (útkereső)

Nem gondolkoztam el rajta! De nagyon érdekes! Szerintem nagyon sok liturgiai elem van aminek teljesen más a jelentése, mint amit a mai gyakorlat szerint értünk alatta. Mint ahogy a templomok se egészen azt a célt szolgálták anno mint ma. :)
Jó lenne ha a katolikus egyház, többek között a lányodék összejöveteleihez hasonló kezdeményezésekkel újra széleseb körben "szalonképessé" válna, akkor nagyon sok ilyet tanulhatnánk.
Visszatérve szegény kislányhoz, érdekes, hogy még mindig mennyire érvényes ez a "törvény". Sok szülő nem tudja, hogy a gyereke nem a "sajátja". "Rabnak" nézi, hogy uralkodhasson rajta. Hát semmit se tanulunk?

Üdv!

Kirsikka képe
nem szeretik
2009. augusztus 05. szerda, 9:44 | Kirsikka

Nem szeretik a lányukat azok a szülők. És a lelkipásztortól sem volt szép dolog így kitárni egy család magánéletét. Általánosságban beszélhetett volna róla, aztán személyesen a szülőkkel. Ez pedagógia. És sztem otthon a kislány ezután még nagyobb lecseszést kapott. Lelki terror. Az ilyen gyerekek szeretnek meglépni otthonról. Meg is értem.

Nincs gyerekem, de azt tudom hogy az összes parancsolat a "Szeresd felebarátodat mint önmagadat"- főparancson alapul, tehát minden a szereteten áll vagy bukik. Felesleges ennyit rágódni rajta. Elveszik a Lényeg ettől a sok parancstól, meg betartani-valótól.

Szia! Valószínűleg csak
2009. augusztus 05. szerda, 16:55 | Kassay Noémi   Előzmény

Szia!

Valószínűleg csak az én írásom nem adta vissza jól a témát, mert akkor azt ott nem éreztem, hogy kiteregetik egy család életét.

Azt sem gondolom, hogy nem szeretik a gyermeküket,szeretik ők a maguk módján, csak azt gondolják, hogy akkor tudják biztonságban ha orvos, vagy ügyvéd, vagy jogász lesz belőle .

Inkább azt gondolom ezek a szülők túlságosan féltik a gyermekeiket, és nem bíznak eléggé Istenben , illetve nem tudják hogy biztonságban csak Isten kezében vagyunk.

Na persze lehet, hogy Neked van igazad.

Üdv: Noa

Kirsikka képe
szeretni a magunk módján
2009. augusztus 05. szerda, 17:20 | Kirsikka   Előzmény

Kedves Noa!

Az igazi szeretet egy. Csak sajnos kevesen képesek rá. Ezért vagyunk itt, hogy dolgozzunk rajta, megtanuljuk, mert még mindenki a "maga módján" szeret. Ami nem feltétlenül rossz, és nem nem-szeretet. Láttam már 20 évesen "lelki roncsként" elmenekült gyereket, akit így "szerettek" otthon. Csak még jól meg is verték... bár erről itt nem volt szó. Szerintem a szülők abban hisznek, hogy akkor lesz boldog a gyerek ha ügyvéd, orvos, közgazdász: ergo a pénz az istenük...

Csak akkor van szeretet, ha azt teszi amit mondok? Ejj... A nagymamám szokta mondogatni hogy "szeretném ha minden úgy lenne, ahogy én akarom" :) Naná! mindenki szeretné. Jó nagy trutyi lenne a világban! Mert az emberek (többnyire) nem képesek felmérni, felismerni mire van szükségük. Ezért vezet Isten, Élet... akárhogy hívjuk, viszont fel kell ismerni az útmutatását. Na elszálltam.

Úgy gondolom, ahogy a mosoly nyelve univerzális, és igenis látszik aki nem szívből mosolyog, csak a "fényképnek", úgy a szeretet is. Nagyon szeretem Tepperwein megfogalmazását: "a szeretet nem más, mint tudatosan, megértően elfogadni a tökéletlent". Hát erre törekszem. (meg arra, hogy ne ragaszkodjak ahhoz, hogy igazam legyen ;))

Mindenki mindig úgy szeret, ahogy éppen tud.
2009. augusztus 05. szerda, 18:08 | Névtelen (útkereső)

Mindenki a saját szűrőjén keresztül szeret. A saját szűrőjét mindenki maga rakta össze ez életében, és előző életeiben (vagy úgy is fogalmazhatjuk, hogy a tudatának, mély szintjeiben, számára láthatatlanul tárolódik az anyaméhből, a csecsemőkorból eredendő tapasztalatok alapján).

Egy ilyen esetnél a gyermek nem tudatos megfelelési kényszere összekapcsolódik a szülők szintén nem-tudatos elvárásaival. De mivel ezt a szülők, maguk sem oldották fel, nem tudatosították, fogalmuk sincs róla, h "rosszat" tesznek, sőt, sok esetben meg vannak győződve az igazukról, és arról, így szeretik jól a lányukat, hiszen mi lesz belőle/vele ha nem teljesít?

A gyermeknek viszont mégannyira sincs esélye tudatosan látni a dolgot, hiszen a nem-tudatos szülei nem adtak a kezébe semmit, ami használható lenne az önismeret gyakorlásában, a dolgok tisztán-látásában.

Ezért történik a trauma. Ilyen esetekben a trauma az, ami szembesít, ami felhíja a figyelmet valamire, ami a mély-tudatban tárolt hamis kép a világról, a dolgok működéséről. Ezeket nem könnyű feldolgozni, mert sokszor nem olyan dolgokban gyökereznek, amire emlékszünk. És ebben az esetben ráadásul közös feladat, azzá válik a minta, és az örökölt tulajdonságok átadása miatt.

Nem az a baj, hogy nem jól szeretünk. Mindig mindenki úgy szeret, ahogy éppen tud. Az egyedüli bajt a nem-tudatosság okozza. Pontosabban a traumát, ami viszont a gyógyulásért van. Innentől kezdve tulajdonképpen nincs baj.

A dolgok csak vannak. A döntő az, elfogadjuk-e őket, és mit kezdünk velük?

Nagyon jó a meglátásod
2009. augusztus 05. szerda, 21:33 | Névtelen úton levő (útkereső)   Előzmény

Nagyon jó a meglátásod !

Ez pontosan így van....
Sajnos én csak sokára jöttem rá...,
Hívő voltam mindíg,de a szembesülés után másképpen ...

Névtelen úton levő

Feliratkozás Hírlevélre