Természettudomány és egyebek | Önmegvalósítás.hu

Természettudomány és egyebek

Föld.jpg

A napokban több hozzászólás is szólt a természettudományok és más tudományok hasznáról/haszontalanságáról. Ezzel a témával kapcsolatban szeretném megosztani tapasztalataimat, gondolataimat.
Környezettant tanulok, és ezen a szakon mindenféle természettudományos területbe belekóstolunk kicsit, van benne biológia, kémia, fizika, humánökológia, geológia, környezetjog és egy kis környezet-gazdaságtan... Szóval tényleg sok minden. Hátránya, hogy egyiket sem tanuljuk meg kellő részletességgel, előnye, hogy sokat nyújt az összefüggések látása, globális gondolkodás kialakulása terén.
A bölcsességhez nem kellenek nagy tudományok, de van, akinek az életében szükséges, hogy ilyen dolgokat is lásson. A napokban belegondoltam, hogy sokat köszönhetek ennek az egésznek, hogy valamennyire beleáshattam magam a természettudományokba, az élővilág tanulmányozásába. Belegondoltam, hogy ez vagy az a gondolatom és erősségem közvetve vagy közvetlenül, de tényleg ebből származik, lelki téren is. A lelki tapasztalatok meg az életből jönnek, és sokat segít néhány spirituális dolog is, amire viszont már a természettudományosak jó része nem nyitott olyan mértékben, mint mondjuk én. Itt meg a természettudományokat zárják ki az életükből sokan, ami nem baj, csak belegondoltam, hogy nekem meg kellett ez nagyon is. Tehát valahogy úgy tanulok dolgokat, hogy mindenféle területről összeválogatom a nekem kellő tudásanyagot. Van még mit tanulnom minden téren, de az utóbbi napokban azt is vizsgáltam, hogy az eddigiek milyen módon jöttek össze, mi alakította a világképem... És bizony számomra segítséget nyújtottak a természettudományok is, amiket kapcsolok mással, és összefüggéseiben próbálom nézni a világot, és az az igazság, már nem is tudnám másképp, és nekem így jó. Egyik ágazatot sem becsülhetjük le, mert mindben van olyan, amiből tanulhatunk, ami számunkra hasznos lehet. Persze nem szükséges a bölcsességhez részletes iskolai tananyag, ne értsetek félre, csak azt szeretném kifejezni, hogy amit tanultam az életről (és még kell sokat), az sokféle dologból származik, többek között innen is.
Most ennek a blognak a stílusa elég tudományosra sikeredett, de ez most ilyen téma. :)

 

Beküldte: | 2010. nov. 18. csütörtök - 20:34

Hozzászólások

0 hozzászólás