Az otthon melege | Önmegvalósítás.hu

Az otthon melege

images.jpg

Sziasztok!

Tegnap meghitt családi körben együtt voltam a szeretteimmel.
Én finomságokat készítettem, az asztalt szépen megterítettem, hogy együtt együnk. Ők megjöttek, jókedvűen, mosolygóson, hozták a desszertet és egy gondosan, szépen becsomagolt ajándékot. Jókedvűen mesélték a nap történéseit és csillogó szemekkel nézték, ahogy az ajándékot bontogatom és lesték, hogy vajon mit szólok hozzá? Tetszik-e? Eltalálták-e a színét? Örülök-e neki? Használni fogom-e?

A közös kajálás után kávézva, beszélgetve, gyertyafény mellett elkezdtünk társasjátékot játszani, amibe annyira belemelegedtünk, hogy többször egymás után újrakezdtük. Aktivitit játszottunk (a kicsi verzióját), s közben nagyokat csodálkoztunk, nevettünk, a játék hevében teljesen kimelegedtünk. Annyira jó volt így együtt játszani, hogy közösen megállapítottuk, hogy meg kellene venni a nagy Aktivitit is és kibővített körben többen (barátokkal együtt) játszani.
Hej, de szépek is voltak azok a korább karácsony-másnapok, amikor 7-8 ember körbeülte a nagy asztalt és az ebéd után nekiültünk beszélgetni, kártyázni, Texas-Pókerezni, igazi kaszinóposztón, igazi kártya-keverőgéppel, különféle címletű zsetonokkal.

Ez a meghitt hangulat még a mai napra is elkísért, s egyben elgondolkodtatott, hogy vajon mi az, ami az otthon melegét adja nekünk?

Kinek mi a legfontosabb? Vajon mi teszi otthonossá az együttléteinket?
Vajon a meghitt beszélgetés, a közösen elfogyasztott étel, a közös iszogatás, a fűtött, meleg otthon, az egymásnak áldozott figyelem, a szeretetteli hangulat, a játék öröme és varázsa, a közös tevékenység a fontos, hogy lélekben átérezzük az otthon melegét?
Vagy nem is ezek a fontosak, mert ezek csak jobbára következmények? Lehet, hogy legmeghatározóbb egyszerűen csak a belső hozzáállásunk az együttléthez?

Mit gondoltok erről? Mik a tapasztalataitok?

Beküldte: | 2010. nov. 28. vasárnap - 17:08

Hozzászólások

4 hozzászólás
fehercsongor képe
Az együttlétet szerintem a résztvevők kedve,öröme ,jóérzése
2010. november 28. vasárnap, 22:59 | fehercsongor

Az együttlétet szerintem a résztvevők kedve,öröme ,jóérzése teszi meleggé,otthonossá.Áldott pillanat,amikor mindenki zavartalanul képes a nagy közös körforgás része lenni.Ne akard fokozni nagyobb játék megvételével,de legalábbis ne pont ugyanannak a hangulatnak a nagyított változatára számíts a használatbavételénél.Legalábbis az én tapasztalatom szerint előrejelezve.Üdvözlettel:felacsó

Michaelita képe
áldott pillanat
2010. november 29. hétfő, 10:28 | Michaelita   Előzmény

Felacsó, milyen igazad van! Áldott pillanatok az ilyen örömteli együttlétek.

"ne pont ugyanannak a hangulatnak a nagyított változatára számíts"... hmmmm, ez elgondolkodtatott.

Lehet, hogy azért tudok felhőtlenül örülni az ilyeneknek, mert nincs bennem elvárás, nem számítok semmire, csak a saját készülődésemmel foglalkozom és a többit meg úgy fogadom, ahogy éppen kapom.
Nagyon szeretem a meglepetéseket és hagyom, hogy a történések hozzák el hozzám spontán módon a maguk kis meglepetéseit:)

Igen, abban is igazad lehet, hogy a résztvevők kedve, öröme, jóérzése teszi meleggé, otthonossá az együttlétet. Merthogy ennek az ellenkezője is nagyon igaz: elégedetlen, kedvetlen, morgolódós, harcias ember elrontja a kedvünket, érezhetően megcsapolja az energiakészletünket.

Elgondolkodtattatok! Az önmegismerés útján még bizonytalanul
2010. november 29. hétfő, 16:57 | Triniti   Előzmény

Elgondolkodtattatok!
Az önmegismerés útján még bizonytalanul járok-kelek, de most sem éltem hiába: Tőletek is kaptam most egy kis útravalót. Korábban nem értettem, miért róják fel hibámnak, hogy semminek nem tudok örülni, örökké elégedettlen vagyok - holott én ennek pont az ellenkezőjét éreztem. Talán most megkaptam egy részről a választ: ha nincs bennem elvárás, nem számítok semmire, hagyom, hogy a történések hozzák el hozzám a maguk kis meglepetéseit (ahogy olyan szépen megfogalmaztad), akkor valószínűleg más "ül ki az arcomra", más lesz a kisugárzásom. Vagyis a környezetem is azt tapasztalja, hogy a kis meglepetéseknek is mennyire tudok örülni. És itt a válasz a kérdésre: attól meghitt és otthonos az otthon, hogy mindenki megéli a maga kis aznapi meglepetését (talán éppen azt, hogy semmi rossz nem történt vele és a szeretteivel aznap, vagy talán pont azt, hogy bármi rossz is történt, mind együtt vagyunk, épen, egészségesen - ezt mindenki döntse el maga...). Szóval, köszönöm Nektek: ha ma hazamegyek, azt már tudom, hogy a segítségetekkel ma is valami újat tanultam, és közelebb kerültem önmagamhoz!

Michaelita képe
Szia Triniti
2010. november 29. hétfő, 18:44 | Michaelita   Előzmény

Örülünk, hogy köztünk vagy és megosztottad velünk a gondolataidat.

Az önmegismerésben mindannyian folyamatosan tanulunk valamit egymástól is, s ez így van jól.

Néha jó az, ha a látszólag apró dolgoknak is tudunk örülni, mert az hogy van meleg otthonunk, táplálékunk és szeretteink, akikkel együtt vagyunk, a mai időkben már egyáltalán nem magától értetődő dolgok, én úgy érzem/gondolom.