Miért van szemüvege a Dalai Lámának? | Önmegvalósítás.hu

Miért van szemüvege a Dalai Lámának?

Hozzászólások

262 hozzászólás
Szerintem egyszerűen
2010. szeptember 21. kedd, 19:06 | KatiPotter

Szerintem egyszerűen azért, mert nincs arra szüksége az igazi boldogsághoz, hogy ne legyen szemüveges. Ő valószínűleg így fogadja el magát. Erejét inkább arra használja, hogy segítsen másokon. Bármekkora ereje legyen is valakinek, az csak arra irányul, amit szívéből szeretne, és ez valószínű nem fontos Neki.

Tök egyszerű
2010. szeptember 30. csütörtök, 8:09 | Piazzo Bo (útkereső)   Előzmény

Szerintem kicsit rossz lehet a szeme. Nem hiszem, hogy divatozik...

dalai láma
2011. január 13. csütörtök, 12:42 | szeti87   Előzmény

Valószínűleg a dalai lámának is van egója és magasabb rendű énje- Attól megvilágosodott, hogy jó kapcsolatot tud kialakítani magasabb rendű énjével. Ne felejtsétek el, a buddhisták a földi vágyaktól való megszabadulást látják a megvilágosodásnak és a végső célnak. A láma nem akar földi vágyakra, célokra figyelni, és ez a magatartás okozza "földi" látásának elhomályosulását.

Szerintem is a tudatával
2010. szeptember 21. kedd, 21:18 | Éva.

Szerintem is a tudatával foglalkozik,nem a szemével.
Ez a buddhizmusban igazán mellékes,hiszen lemondanak az ilyen jellegű dolgokról.
egyébként hetvenvalahány évesen ,hadd legyen már szemüvege:)

jaj :)
2011. március 08. kedd, 8:59 | Látogató   Előzmény

Sziasztok! Evanak igaza van. Egyebkent az egykori Szidharta mit is vett eszre? Hogy 4 db valamiben minden leszületett osztozik: születes, betegseg, öregseg es haläl. Ezen felül a buddhizmusban vannak vonal-lamak, gyöker-lamak etc. A Dalai Lama szerepe nem az, hogy mindenfele többhonapos meditäcioval elerje, hogy mondjuk kilepjen a testeböl, alakot vältson, vagy hogy mondjuk jobban lasson. Az ilyen tipusu lämänak, mint ö, az a feladata, hogy tisztän adja ät a vonalat, hogy eredeti tisztasägäban maradjon fenn az az iskola, amit kepvisel, aminek a feje ebben az eletben. Ezenkivül ö egy "menekülö" diplomata, mindez nagyon idöigenyes, a jogik vonulnak el 3 evre, hogy mindenfele olyan tapasztaläsra tegyenek szert, amit - ha megmutatnänak a vilägnak, az rämondanä, hogy csoda. Egyebkent a magas szellemi lenyek - egy läma, vagy mondjuk Jezus, de lehet a beiro is az :) - nem mutogatja, amit tud, mert az nem arra valo. Az egy belsö ut eredmenye, csak nagyon indokolt esetben kapraztatnak el vele valakit, ha az mär erett ra. Ugyanis az eretlen gyakorloknak nem csodät kell lätniuk, hanem elmelyülniük önmagukban es kitisztulni a tudati mergektöl. Attol, hogy lätsz egy repülö embert meg nem fogsz megvilägosodni. (pl Jezus is csak egyszer szinevältozott 2 db tanitvänya elött a 12-böl.) Bocsi, nem birtam ki, hogy ne szoljak hozzä. Kedves Aurora, ebredj es legy boldog! :)

Ademon képe
Valószinüleg azért, mert
2010. szeptember 21. kedd, 21:21 | Ademon

Valószinüleg azért, mert rosszul lát nélküle nem? :D

aurora képe
de ha rendben van..?
2010. szeptember 22. szerda, 10:33 | aurora   Előzmény

De ha rendben van önmagával testileg lelkileg szellemileg, akkor nem romlana el a szeme.

Ilyen és ehhez hasonló
2010. szeptember 22. szerda, 11:48 | szildiko1   Előzmény

Ilyen és ehhez hasonló kérdések sok emberben felmerülnek.
Amikor különböző tanfolyamokra jártam, első hetekben, hónapokban mindig úgy éreztem, megtaláltam a varázs-szert a világ minden bajára. (és az enyémre is) És csodálkoztam, hogy a tanáraim miért küszködnek gondokkal, amikor ott a kezükben a varázspálca? Ez egy elvárás volt velük szemben - ők legyenek tökéletesek. Mint ahogy az orvos se legyen beteg.

Ahogy telt az idő, megtapasztaltam a tanult módszerek korlátait, és azt, hogy bizonyos testi - lelki tünetek sokkal összetettebbek, és bonyolultabbak annál, mint hogy ripsz-ropsz meg lehessen oldani őket. És azt is megtapasztaltam, hogy van nálunk sokkal magasabb erő, amit nem tudunk, és nem is feladatunk irányítani.

Amit Sanyi említett, igen a Dalai Láma is ember. És jelen életében valószínű sokkal fontosabb feladata van annál, mint hogy a szemüvegességével foglalkozzon.

érdekes
2010. szeptember 22. szerda, 11:59 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Érdekes, hogy a Sanyi hozzászólásából mindenki azt lát meg amit akar :-)

Hát persze. Ez minden
2010. szeptember 22. szerda, 13:45 | szildiko1   Előzmény

Hát persze. Ez minden emberi kommunikációnál így történik.

Ademon képe
Tehát vagy nincs ő
2010. szeptember 22. szerda, 12:23 | Ademon   Előzmény

Tehát vagy nincs ő rendben, vagy nem igaz az elméleted :)

Láma
2010. december 27. hétfő, 15:01 | gagyilovag   Előzmény

Gyerekkora óta szemüveges,akár lehet karmikus is a gyenge szem!

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Szerintem a Dalai Láma nem
2010. szeptember 22. szerda, 11:10 | Huszti Sándor -...

Szerintem a Dalai Láma nem áll azon a szellemi szinten, mint amilyet sokan kivetítenek rá. Ő egy egyház vezetője, nem pedig egy szellemi megvilágosodásra intenzíven törekvő ember. A feladata az, hogy képviselje az egyházát, és ezt bölcsen, diplomatikusan tegye a nagyvilág színe előtt.

Ezt a feladatot elég jól ellátja, viszont így biztosan nem jut elég ideje Önmaga lelki karbantartására, például arra, hogy a romló látása lelki okait megkeresse és helyre tegye.

Persze mondhatjátok, hogy erre igénye sincs, hiszen annyira tökéletes, hogy ilyen földi problémák nem zavarják. Viszont ha annyira tökéletes, akkor miért jelenik meg nála ez a probléma? 
Azért, mert a Dalai Láma ugyanolyan ember, mint mi, nem tökéletes, de még csak különösebben meg sem közelítette a tökéletességet. Valamit nem akar meglátni Önmagából vagy a világból és ez okozta neki a látásromlást.

aurora képe
IGEN
2010. szeptember 22. szerda, 11:23 | aurora   Előzmény

IGEn igen igen és igen. Na ez már válasz a kérdésemre!
Az meg hogy valaki nem akar egészséges lenni az hülyeség! Ha tudna meg tudna gyógyulni.
Valamit nem akar látni!!!
Köszönöm Sanyi!

Lám, a Láma szeme...
2010. szeptember 22. szerda, 11:40 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Bár az is elképzelhető, hogy ő inkább már a Harmadik Szemével lát jobban:-)

az egészséges test
2010. szeptember 22. szerda, 12:24 | Ramina   Előzmény

Vajon mivel függhet össze az egészséges fizikai test?
A maradéktalan önismerettel?
A megvilágosodással vagy másképp fogalmazva, a ráébredt és kiteljesedett Tudatossággal?
Vajon Tollénak nincs semmi baja? Nem is lesz? És ha lesz, mivel magyarázzuk majd?
És mi van akkor Ramanával, aki utolsó éveiben megbetegedett pedig megvilágosodott volt?
És Papaji?

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Miért betegszik meg egy megvilágosodott?
2010. szeptember 23. csütörtök, 22:28 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Ez nagyon jó kérdés, még Gyurkó Zsolti, meg Máté hívta fel erre a figyelmemet annak idején, amikor a "megvilágosodottak" jellemzőiről beszélgettünk.

Van egy elképzelésem, leírom, hátha hoz újabb inspirációt:

Úgy gondolom, hogy a megvilágosodás határát úgy is átlépheti egy lény, ha a személyiségét nem számolta fel maradéktalanul.
Megvilágosodás annyi, mint tisztán felismerni, hogy ki vagy és ki nem vagy.

Vagyis felismeri, hogy ki Ő, elengedi a hamis személyiséggel való önazonosulást, de a személyiség, mint egy feldolgozatlan információ halmaz még ott marad a terében és kifejti a romboló, tanítást gerjesztő hatását.
Ez a tanítás gerjesztés nem más, mint hogy maradtak még feldolgozatlan énképzetek, amelyek bevonzzák a tanítást és ha nem foglalkozik velük, akkor előbb-utóbb betegség képében jelentkeznek, ahogyan nálunk is!

Márpedig egy megvilágosodott annyira túl van ezen a szinten és úgy eltölti lelke végtelen boldogsága, hogy csöppnyire sem érdekli, hogy a személyiség maradéka milyen tanításokkal bombázza, mire próbálja még rávenni.
A személyiséggel már nem azonosul, a testével szintén nem, így az, hogy megbetegedhet, végképp nem érinti meg, nem fog ettől félni, nem sarkallja Őt változtatásra.

Ezért fordulhat elő, hogy akik úgy lépik át a megvilágosodás mezsgyéjét, hogy nem végeztek a személyiségük maradéktalan felszámolásával, azoknál még ilyen tartozások , következmények megjelenhetnek.

még több kérdésem van
2010. szeptember 27. hétfő, 10:21 | Ramina   Előzmény

Szia Sanyi!

Tényleg inspirált és megértettem a válaszodat, de még több kérdés tolult föl bennem.
Csak irom, ahogy jön :-)
Szerinted maradéktalan önismerettel minden betegség megszüntethető?
Feltételezhetjük, hogy az elme logikájával elvileg minden blokk felismerhető, ami a valódi önismeret útjában áll? Tudatositással elérhetjük az önismereti maximumot és nem mellesleg kiküszöbölhetjük a testi betegségeket?
Mi akkor a tudatositás?
Az elménk által is fel-és megismert belső hamis énképek, működések ?Amelyeket azután százegyféle módszerrel oldunk....

És mi van, ha elme nélkül oldódnak föl lelki gátak? Spontán?
Mi van, ha az elme működése limitált és nem minden folyamatot tud lekövetni?
És mi van, ha bizonyos dolgok önismeretté válnak, vagyis mi igazabb önmagunkká válunk, az elme közreműködése nélkül is?

Ahhoz, hogy felismerjem valójában ki vagyok, és megszabaduljak a hamis énképektől, azonosulásoktól nem biztos, hogy kell az elme és az önismeret.Lehet, hogy egészen más dolgok közreműködése kell...vagy lehetséges...nem?

És ha átcsusszantam abba a tudatállapotba, ahol csak Valódi Önvalómmal azonosulok,akkor az egy tökéletes megelégedettség és boldogság (mondjuk igy a megvilágosodást). Akkor már tényleg nem számitanak a test nyűgei, betegségei.....de önmagában ez a mozzanat nem old föl azonnal minden hamis önazonosulást, kvázi minden betegség gyökérokát?
Miért nem?
Csak azért, mert már nem érez arra késztetést egy megvilágosult, hogy foglalkozzon vele? Nem is kéne. Ennek, a logika szerint, spontán meg kellene történnie.....hiszen az önismeretben folyton azt használjuk, hogy ismerd föl a mögöttes lelki okot, old föl....ezáltal valódibb önmagad felé mozdulsz el és megszűnik a hamis azonosulás miatt keletkezett betegség oka, vagyis megszűnik a betegség...

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Mi van a megvilágosodás után?
2010. szeptember 28. kedd, 10:13 | Huszti Sándor -...   Előzmény

"Szerinted maradéktalan önismerettel minden betegség megszüntethető?"
Igen, mindenképpen!

Elme, logika, önismeret

Az önismereti munkát kezdetben a személyiség irányította elme végzi, hiszen nincs más én-azonosságunk és eszközünk, amit használni tudnánk. A feltárás okozta mélyülés következtében azonban egyre inkább megismerjük, kibontjuk mélyebb én-szintjeinket is, amelyeknek már vannak az elmén túli mélyebb, hatékonyabb eszközei is.

Ilyenek az intuíció, megérzés, a belső bölcsesség (Belső Mester, belső hang), Felettes Én, Szív, Tudás, Isten, hogy csak egy pár, általam is beazonosított "eszközt" soroljak fel.
Ezek jóval pontosabb, mélyebb válaszokat, felismeréseket és oldásokat adnak az önismereti, spirituális munka során, így már nem leszünk beszorítva az elme korlátai által.

Megvilágosodás, felébredés

A megvilágosodás szerintem egy igen fontos mozzanat a tudatosodás útján, de nem a végpont.
Fontos mozzanat, mert ekkor ismerjük fel a valódi helyünket a világban, a valódi énünket Önmagunkban, de ekkor még nem teljesen tiszta minden, ennek hatására még nem oldódik fel az összes kötelék, amit létezésünk alatt összeszedtünk.

Kb. olyan állapot ez, mint amikor álmunkban felismerjük, hogy álmodunk, de felébredni még nem tudunk belőle, ahhoz még további tudatosításra van szükség.
De említhetném azt is, amikor valaki észreveszi, hogy milyen játszmákkal, függőségekkel, nem-tudással teli életet él, de még hosszú évek, évtizedek oldása, tudatosítása vár rá, mire ezektől mind megszabadul.

Tehát egy megvilágosodott még nem szabadult meg feltétlenül a világ kötelékeitől és a nem-tudástól, habár azok már jóval kevésbé hatnak rá. Önmagában a megvilágosodás elérésének is feltétele, hogy bizonyos kötelékektől megszabaduljon és elég sokat "tudjon", de azért még marad neki is bőven mit tudatosítania!

Namost, amikor több ezer élet szenvedése után végre eléri a megvilágosodást, akkor egy "kicsit" megpihen, fürdőzik benne, elámul a végtelenség, tisztaság, tökéletesség fényétől, majd lassan (1-2 élet múlva?) kezd ráébredni, hogy útjának még koránt sincs vége, tovább kell haladnia, hogy a maradék téves tudattartalmait is feloldja.

Ennek a legszembetűnőbb jele, hogy ugyan feloldotta hamis énjét, ezért Ő már nem szenved, de a világban még tapasztalja, hogy mások szenvednek, ez pedig egyértelműen az Ő belső világának a kivetülése!
Ezért Önmagán keresztül, a saját tudattartalmainak maradéktalan feloldásával elkezdi meggyógyítani a belőle kivetülő világot, amivel egyszer eljuthat oda, hogy teljesen feloldja a világot, amit addig tapasztalt (mert kivetített. Erre mondják azt, hogy csak az létezik, amit megteremtesz!).

Ez olyan mértéket ölthet, hogy számára fokozatosan eltűnik a tapasztalás, megszűnik a világ, és esetleg ilyenkor mi sem tapasztaljuk Őt (pl.: Karmapa, Bapak)
Végül teljesen felold magában mindent- ami nekünk úgy tűnik, mintha kilépne a világból (nirvana). Valójában azonban nem a világból lép ki, hanem az illúzióból, mert felszámolta azt az illúziót, amit mi világként, Énként hiszünk-tapasztalunk.

Hogy hova jut ezen illúzió felszámolása után, azt nem tudom, de Ramana azt mondta, hogy: A világ nem létezik, soha el sem kezdődött, és így vége sem lesz.
Na most ebbe gondoljunk bele egy kicsit!

Valóban! A megvilágosodás semmi több, mint valódi Önmagunk
2010. szeptember 28. kedd, 10:22 | illúzió   Előzmény

Valóban! A megvilágosodás semmi több, mint valódi Önmagunk megtalálása, felfedezése, felismerése.

ayzen képe
Ayzen Egyetértek Valódi Önmagunk megtalálása hatalmas feladat, s
2010. szeptember 28. kedd, 17:14 | ayzen   Előzmény

Ayzen
Egyetértek
Valódi Önmagunk megtalálása hatalmas feladat, s az ÉLET értelme...

Ademon képe
Ramana talán elfelejtett körülnézni, hogy rájönni, hogy mégis
2010. szeptember 28. kedd, 11:36 | Ademon   Előzmény

Ramana talán elfelejtett körülnézni, rájönni, hogy mégis létezik "valami" :)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Előfordulhat
2010. szeptember 28. kedd, 17:11 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Előfordulhat.

Végül is nem lett Buddhává!

Ademon képe
Milyen amikor valaki Buddhává válik?
2010. szeptember 28. kedd, 18:21 | Ademon   Előzmény

Milyen amikor valaki Buddhává válik?

megszűnik önmaga lenni :)
2010. szeptember 28. kedd, 19:15 | szabox (útkereső)   Előzmény

megszűnik önmaga lenni :)

skarma képe
Mi az az ,,önmaga"? :)
2010. szeptember 28. kedd, 19:16 | skarma   Előzmény

Mi az az ,,önmaga"? :)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Minden megszűnik.
2010. szeptember 28. kedd, 19:39 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Minden. Minden megszűnik. A Lét véget ér.

wmiki képe
valaki akkor önmaga, ha senki? :o
2010. szeptember 28. kedd, 19:43 | wmiki   Előzmény

valaki akkor önmaga, ha senki? :o

skarma képe
Úgy tudtam a Lét örök. Születetlen és halhatatlan a
2010. szeptember 28. kedd, 19:57 | skarma   Előzmény

Úgy tudtam a Lét örök. Születetlen és halhatatlan a létezésünk. De akkor mi a ,,Lét"?

tapasztalások sorozata mondjuk? :)
2010. szeptember 28. kedd, 20:00 | szabox (útkereső)   Előzmény

tapasztalások sorozata mondjuk? :)