A lényeg az őszinteség | Önmegvalósítás.hu

A lényeg az őszinteség

Önismereti gyakorlásaim és elmélkedéseim során mindig is érdekelt, vajon melyik témakör, melyik gyakorlat az önismeret lényege, az önismeret legfontosabb eleme?

  • Talán a szeretet vagy az elfogadás? Hiszen ezekre oly nagy szükségünk van, ezek nélkül nem lehetnénk egyensúlyban,  sohasem kerülnénk a helyünkre!
  • Vagy a megértés, a megismerés az, ami nélkül nem tudnánk felfogni, rendszerben látni a dolgokat?
  • Esetleg a meditáció, amely teret ad az egyszerűbb személyiségfejlesztő gyakorlatoknak és a spirituális felszabadulásnak is?

A múlt héten több napon keresztül is az őszinteség növelését gyakoroltam és az egyik meditációm során megvilágosodott, hogy:

Az őszinteség az önismeret alfája és omegája is egyben.

Miért?
Alfája azért, mert az önmegismerés alapvetően egy megismerési, megértési folyamat, amelyben ha hagynánk, hogy az egonk belevigyen a szokásos hazugságaiba, elferdítéseibe, csúsztatásaiba, akkor a végeredmény nem lenne pontos, és így bizony egy fabatkát sem érne a megismerés gyakorlatunk!
Az őszinteségre, tisztaságra, pontosságra való törekvés nélkül teljesen felesleges önismeretet gyakorolnunk, mert csak újból becsapjuk, megtévesztjük magunkat.

Tapasztalatból tudjuk, hogy bár még nem vagyunk maximálisan őszinték magunkhoz, de ha meg van erre a törekvésünk és hétről-hétre egyre őszintébbekké válunk, akkor egyre többet látunk meg az igazságból, egyre tisztábban látjuk-tudjuk Önmagunkat.
Ez a törekvés tulajdonképpen egy tudatos döntés, amely szembenéz azon félelmeinkkel, melyekben az igazság vállalásával veszteségünk, fájdalmunk keletkezhet.

Szembenézünk vele, mert hosszú távon mindenképpen megéri őszintének lenni, ugyanis az őszinteség tisztaságot és rendezettséget ad, amelyben majd kevesebb gócpont, kevesebb probléma keletkezik.

De gondoljuk csak át, mit veszíthetünk el, miért érhet fájdalom?

Elveszteni csak azt tudjuk, ami nem a miénk. Ha tudjuk a helyünket, ha tudjuk mi a miénk és mi nem, akkor nincs veszteség. 
Fájni pedig csak az fájhat, aminek ellenállunk. Ha nem állsz ellen a változásnak, ha engeded magad alakulni, átváltozni, akkor semmi meg nem sérthet, mert nincsenek falaid, nincsen ellenállásod.

Vagyis az őszinteséggel együtt járó veszteség és fájdalom pont arra tanít meg: Ki vagy Te, mi a tiéd, mi nem a tiéd, mivé kellene változnod, átalakulnod. Ha befogadod ezeket a tanításokat, akkor pont a helyedre kerülsz, szinkronba az életeddel, egységbe belső lényegeddel.

Ez a végkifejlet (Omega) pedig maga az őszinteség, hiszen az őszinteség azt jelenti = A valóságban lenni.

Eme felismerés örömére hadd emlékeztesselek arra, hogy az Őszinteség Sirály csomag hanganyagát ingyen meghallgathatod és letöltheted a weboldalról, most még regisztráció sem szükséges hozzá!
Ebből a Sirály tanfolyamból elsajátíthatod az őszinteségre törekvés alap-gondolatait és gyakorlatait, valamint értékes tanításokat hallhatsz még a lelki tisztaság, a becsületesség és a felelősség vállalás témáiról is.

Letöltés most  >>

Ha letöltötted és meghallgattad a hanganyagot, kérlek írj pár sor visszajelzést arról, mi fogott meg benne, mi tetszett és miért, milyen gondolatokat ébresztett benned ez a tanítás?!

Köszönöm!
Huszti Sándor


Beküldte: | 2011. nov. 29. kedd - 14:44

Hozzászólások

0 hozzászólás

Feliratkozás Hírlevélre