őszinteség | Önmegvalósítás.hu

őszinteség

Önismereti gyakorlásaim és elmélkedéseim során mindig is érdekelt, vajon melyik témakör, melyik gyakorlat az önismeret lényege, az önismeret legfontosabb eleme?

  • Talán a szeretet vagy az elfogadás? Hiszen ezekre oly nagy szükségünk van, ezek nélkül nem lehetnénk egyensúlyban,  sohasem kerülnénk a helyünkre!
  • Vagy a megértés, a megismerés az, ami nélkül nem tudnánk felfogni, rendszerben látni a dolgokat?
  • Esetleg a meditáció, amely teret ad az egyszerűbb személyiségfejlesztő gyakorlatoknak és a spirituális felszabadulásnak is?

A múlt héten több napon keresztül is az őszinteség növelését gyakoroltam és az egyik meditációm során megvilágosodott, hogy:

Az őszinteség az önismeret alfája és omegája is egyben.

Miért?
Alfája azért, mert

Vajon megéri őszintének lenni a párkapcsolatban?
Az igazság égisze alatt romboljunk le mindent ami szép volt, jó volt?
Leegyszerűsítve a kérdést: Neked mi a fontosabb, az igazság, vagy a boldogság?

Pár hete egy önismereti programon már feljött ez a téma, heves vitákat és érveléseket kavarva, majd a napokban ismét belefutottam egy amerikai sorozat főszereplője által.
Éppen kiderült, hogy a menyasszony korábban már lefeküdt a vőlegény legjobb barátjával, de a nő továbbra is azt állította, hogy jobb lett volna titokban tartani ezt a félrelépést. A barát azzal érvelt, hogy a kapcsolatok többsége a hazugságok miatt megy tönkre, ezért jobb, ha őszintén indítják a házasságukat.
Mire a menyasszony:

"A kapcsolatok nem a hazugságok miatt mennek szét, hanem mert rájönnek azokra!"

Ha elég rövid távon nézzük a dolgokat, akkor ez is igaz.

De vegyük figyelembe,

Ebben a témakörben az őszinteség, igazság, hazugság, szégyen, felelősségvállalás, önámítás, tisztaság, szókimondás és becsületesség fogalmakat fejtem ki és megmutatom a fejleszthető erkölcsiség eszközeit is!

Az őszinteség a tiszta tudás, az igazság megtalálásának az eszköze.

Tartalom átvétel