Kívánság, óhaj | Önmegvalósítás.hu

Kívánság, óhaj

Kenyérjó.jpg

Örültek, ha együtt lehettek, az anya, a nagynéni és a lány .
A lány mikor csak tehette, velük töltötte a hétvégét, a testvére is így szokott tenni, de most más dolga akadt. Édesanyja már betöltötte a hetvenhetet, a nagynéni a hetven kettőt.
Mikor együtt voltak esténként nagyokat beszélgettek, sokat nevettek.
Szombaton délután érkezett és mivel nem ebédelt, éhes volt.
Kérdezte mit ehetne, de amivel édesanyja kínálta nem volt fogára való. Ekkor az eszébe ötlött, zsíros kenyeret enne hagymával, bár nem hiányzott neki ez a kalória bomba, még is ezt kívánta.
Csak ketten ettek, mert a nagynéni éppen hajat mosott és kiment az udvarra ahol még javában sütött a délutáni nap, így a természetes hajszárítót használta.
Az anya aggodalmaskodott, hogy kevés a kenyér, a lány mondta, majd elmegy a boltba. Bolt ebben a faluban nem üzemelt egy idő óta, magas volt a bérleti díj, így egy éve kenyeret, napi dolgokat hetente kétszer egy mozgóárustól lehetett vásárolni. Az emberek a nagy bevásárlást a közeli városban oldották meg.
Az anya csak mondogatta,- Ha megesszük a kenyeret mit eszünk holnap reggel?
A lány erősködött, hogy majd süt kalácsot, vagy előveszik a fagyasztóból a szeletelt kenyeret, készítenek bundáskenyeret, vagy pirítóst, lesz kenyér, hiszen van kenyér.
Jóízűen ettek, nem hogy ettek, faltak, a csupasz asztalon, kacsazsíros lábas, hagyma, vágódeszka, erős pirospaprika, kenyér, egy üveg vörösbor, poharak.
- Ha most jönne valaki, mit mondana, ha látná, hogy eszünk, iszunk, aztán majd elmondaná a faluba, hogy ezek meg csak esznek, isznak- mondta az anya.
- Kit érdekel, mit mondanak, na persze téged, mert te itt laksz, igaz - mondta a lány.
- Hát így van, megszólnak- mondta az anya és nagyot nevettek ezen.
Abban a pillanatban, kopogtattak, az ajtóban egy utcabeli asszony, kezében egy kicsinyke formás, kemencében sült cipóval, a kenyérke még meleg volt.
Marasztalás, de az asszony ellenállt az invitálásnak és elment.
- Na meghozták a kenyeret az angyalok- mondta az anya.
- Kell neked aggódni kenyér miatt, igaz a szomszédasszony is vele jött, így a másik kívánságod is teljesült.
Nevettek, mert az anya nyolcvannégy kiló volt, a lány hatvannégy a nagynéni csak negyvennégy. Persze ők ketten esznek, a nagynéni meg kint a napon a fénnyel táplálkozik.
Hahotáztak, beszélték mit mond majd el az asszony otthon, a két húsi csak zabál a tanti meg kint aszalódik a napon. Na szép nemmondom.
Éjjel mikor felébredt eszébe jutott az esti vidámság, újra rátört a nevetés.
Hogy mitől nem tudott aludni, a meleg kenyértől, vagy a teliholdtól?
Talán mind a kettőtől.

Beküldte: | 2009. máj.. 10. vasárnap - 21:42

Hozzászólások

0 hozzászólás