Mentális, emocionális tisztítás | Önmegvalósítás.hu

Mentális, emocionális tisztítás

Louise L. Hay hasonlította elménket és benne gondolatainkat egy kert megműveléséhez. Először eltávolítjuk a köveket és a gazokat, aztán felássuk és termékennyé tesszük a talajt, utána vetünk, ültetünk. Szellemi szinten ez annak felel meg, hogy felismerjük, eltávolítjuk negatív gondolatainkat, önkorlátozó hiedelmeinket, aztán „mélyebbre ásunk”, megvizsgáljuk a tudatalatti szintet, igaz önvalónkat, majd pozitív gondolatokat, elképzeléseket, hiteket „ültetünk” tudatos és tudatalatti elménkbe. Ez utóbbi megfogalmazásánál álljunk meg egy kicsit!
A tudatalatti ˝legsötétebb˝ bemutatása Freud nevéhez fűződik, aki csupa elfojtott emléket, komplexust vélt felfedezni benne, a˝leglelkesebb˝ leírása dr. Murphy-é, aki elménk teremtő részének, intuitívnak és egyenesen csodás hatalmúnak nevezte. Egyelőre maradjunk annál a meghatározásnál, hogy tudatalattink tárol minden emlékképet, jót, rosszat, amit életünk során valaha átéltünk és irányítja ˝ösztönös˝, ˝reflex-szerű˝, megszokott cselekedeteinket, gondolkodásmódunkat, érzelmi reakcióinkat.
Sokan állítják, hogy megfelelő gyakorlás után elménk felszínre hozza, kifejleszti intuitív, telepatikus, látnoki és teremtő képességeit. Ezt egyesek a tudatalatti működéséhez, mások a „harmadik szem kinyitásához”, megint mások egy különleges tudatállapot eléréséhez (meditáció, alfa szint, stb.) kapcsolják. Ami minden elméletben és módszerben közös: egyfajta nyugodt, ellazult állapot, pozitív gondolatok megfogalmazása és a kívánt célok minél életszerűbb megjelenítése képzeletünkben.
Az „agykontroll” egy nagyon gyakorlatias önfejlesztő módszer neve. Négynapos tanfolyamon lehet elsajátítani és szívből ajánlom mindenkinek, aki elméjének még kihasználatlan képességeit szeretné elsajátítani. Beszél az ún. „gondolat- nagytakarításról”, amikor egy adott témában megvizsgáljuk a gondolatainkat és a negatívakat ˝töröljük˝, a pozitívakat pedig erősítjük.
Az agykontroll egy pozitív megerősítése:
"Negatív gondolatok, negatív utalások semmilyen tudatszinten nincsenek rám hatással. "
Erre az önszuggesztióra Jane Roberts Seth megszólal című könyvében találhatunk egy még pozitívabb változatot:
"Csak konstruktív sugallmakra reagálok."

Az emocionális tisztítás legfontosabb elemei: a múlt érzelmi sebeinek gyógyítása, megbocsátás, elengedés. Természetesen az „itt és most”-ban kell élnünk, élveznünk a jelen pillanat örömeit, de érzelmi egészségünk szempontjából elengedhetetlen, hogy ne cipeljünk magunkban fájdalmakat, félelmeket, haragot. A megbocsátás sokkal inkább önmagunknak szól, mint a másik embernek
„Ha túl sokat rágódsz a téged ért sérelmeken és negatív dolgokon, azzal csak azt éred el, hogy még több ilyet vonzol magadhoz,” (J. Roberts, Seth megszólal)
A nehezteléssel nem a másik embert büntetjük, hanem önmagunkat. Ha jól akarjuk magunkat érezni, el kell engedni régi sérelmeinket, megbántottságunkat és szomorúságunkat.
Szabaduljunk meg a bűntudattól és a szégyentől is! Felesleges terhek. Mindig azt tettük, ami az adott körülmények között a tőlünk telhető lehető legjobb volt. Ha már beláttuk hibáinkat és tévedéseinket, változtathatunk rajtuk és a jövőben elkerülhetjük azokat. Az állandó önostorozás negatív, visszahúzó erő lehet. A célunk a fejlődés és egyre jobbá válás. Nem kell elfojtanunk az érzelmeinket, csak igyekezzünk feltárni magunkban negatív érzelmeink forrásait, valódi okait. Változtassunk gondolkodásmódunkon úgy, hogy pozitív érzelmek keletkezzenek bennünk!


Beküldte: | 2011. jan. 23. vasárnap - 20:12

Hozzászólások

0 hozzászólás