Mi az igazság? | Önmegvalósítás.hu

Mi az igazság?

igazsag_800_20090514141748_426.jpg

Mi az igazság? Létezik abszolút igazság? Feltétlenül kell-e az igazságot kimondanunk mindig, minden helyzetben?

Beküldte: | 2009. dec. 05. szombat - 21:53

Hozzászólások

8 hozzászólás
bubuiszusz képe
IGAZSÁG
2009. december 07. hétfő, 13:59 | bubuiszusz

Az "igazsággal" kapcsolatban is legyenek tiszta fogalmaink. Amikor Vele kapcsolatban elhangzik e szó, akkor ez feltétlenül erkölcsi igazságot akar jelenteni.

Jogi igazság az, mikor mindenkinek megadjuk azt, ami az illetőnek jár.
Történelmi igazság minden megtörtént esemény.
Matematikai igazság az arányok törvénye.
Bölcseleti igazság a valóság tudati tükrözése.
Logikai igazság az evidencia törvénye, vagyis, hogy minden egyenlő önmagával, mindennek megvan a megfelelő oka, tehát senki sem adhatja azt, amije nincs.
És az ellentmondás elve: vagyis nem lehet valami egyszerre létező és nem létező.

Ha a fentieket komolyan átgondoljuk, akkor egyértelművé válik előttünk, hogy Ő csak az erkölcsi igazság terén érdekelt. Egyetlen erkölcsi igazság létezik, ez pedig így szól: SZERETNI KELL. Ez az, amivel azonosított Magával, mikor azt mondta, hogy Ő az IGAZSÁG.

Az erkölcsi igazság az az igazság, mely megszabadít minket is és mindenkit, aki boldogságra teremtetett.
Ahhoz, hogy ezt az igazságot keressük és megtaláljuk, egy ÚT vezet, melyet ugyancsak azonosította Magával, mikor ezt mondta: "Én vagyok az ÚT, az IGAZSÁG." Tehát a nem-bántás, megbocsátás, segítés útja vezet el minket HOZZÁ, az IGAZSÁGHOZ . Ennek lesz számunkra haszna az ÉLET, mely szintén Ő. Így hangzott és hangzik ma is felénk bemutatkozása: " ÉN VAGYOK AZ ÚT, AZ IGAZSÁG ÉS AZ ÉLET." A mi életünkben sem szabad, hogy bármi is elhomályosítsa e téren törekvéseink irányát Felé. Ez nem álom, nem ábránd, hanem minden napra szóló, lelkünket gazdagító szent kötelesség.

Sokoldalúan...
2009. december 08. kedd, 11:41 | Ramina   Előzmény

Te most a jézusi igazságról irtál, amely a kereszténység vallásában jelenik meg.

Isten más vallásokban is kinyilvánitotta Önmagát és vallásokon kivül is.....akár személyes kapcsolaton keresztül is.
Azok éppúgy az Igazság egy-egy aspektusát képezik.

Az Egy különböző megnyilvánulási formában adta/ adja át az Igazságot.

De csak az Isteni Igazság fogalmáról beszélünk itt?

Mert rengeteg féle igazság és Igazság létezhet....

Igazság
2009. december 11. péntek, 10:08 | Anyuka (útkereső)   Előzmény

Mélyen egyetértek azzal, hogy Jézus igazsága az igazság. Az idézett mondatból én mást emelnék ki, és folytatnám is az idézetet:

ÉN vagyok az út, az igazság és az élet. Senki nem mehet az atyához, CSAKIS ÉNÁLTALAM.

Nem igaz, hogy más vallások is Isten kifejezői. Ez a fenti mondatból teljesen egyértelmű. Gondolhatja bárki azt, hogy Jézus itt hülyeséget beszélt, ebből viszont az következik, hogy máshol is hiteltelen, tehát akkor legyünk következetesek és dobjuk ki a többi vallásból is mindazt, ami tartalmában egyezik Jézus mondataival. A baj az, hogy akkor nem marad belőlük szinte semmi, mindegyik csak töredékes része a Biblia teljességének.

Zsani írja: "Abszolút igazság akkor létezhet, ha képesek vagyunk az Egészet minden aspektusával, összefüggésével felfogni."

Rossz hír mindenki számára, aki ebben hisz: erre csak Isten képes. És egyikünk sem Isten, nem mindenható, mindentudó, mindenütt jelen lévő.

A megvilágosodókkal nekem az a problémám, hogy nem következetesek. Ha a világ létezését és az élet értelmét olyan egyszerű megtalálni, hogy az ember csak leül egy fa alá néhány napra, hát miért nem tesznek így? Három napon belül garantáltan jönnének a hallucinációk a kiszáradás miatt.

Mindenkinek megvan a maga hite, csak vajon éljük-e azt, amiről beszélünk? Be tudod-e bizonyítani feketén-fehéren, hogy amit vallasz, az igaz? Vagy-e annyira bátor és szabad, hogy felül mered bírálni a saját nézeteidet? Mert ha komolyan vesszük az igazságról Buddha alapján leírtakat, akkor dobjuk ki a büntetőtörvénykönyvet. A rablógyilkos nem követett el bűnt, amikor pár forintért brutálisan agyonverte az édesanyádat, csak még a saját hitrendszere alapján a saját igazságában működik, nem világosodott még meg, tehát filozófia-iskolára van szüksége.

Senkit nem akarok megbántani és bocsánatot kérek, ha mégis megtettem. De boldoggá tenne, ha lennének, akik felébrednek az álomból, amelyben élnek. És ha nem szembesülünk a körülöttünk levő valóság realitásával, ha nem kezdünk el gondolkodni, bajban vagyunk. Én ha tehetném, mindenkibe tölcsérrel töltögetném annak a húsz évnek a keserű és édes tapasztalatait, amit a végső válasz keresésével töltöttem és ami végül Istenhez kergetett. Szeretném, ha mindenki élhetné azt az egyszerű, bátor és bizalommal teli életet, ami nekem jut azokban a pillanatokban, amikor tudatában vagyok annak, aki igazából vagyok.

Követek-e el bűnt? Vétek-e az igazság ellen? Naponta többször. De van egy engem feltétel nélkül szerető Istenem, aki ismer engem, és aki mindent a javamra fordít.

Ádám és Éva nem a tudás fájáról ették meg az almát, hanem a jó és rossz tudásának fájáról. Az önigazság fájának is nevezhetnénk. És elbújtak Isten elől, mert már volt egy elképzelésünk a saját kis fejükből, miszerint meztelenek, és ezért szégyellték magukat.

Isten szeretné, ha egyetértenénk vele, ha az ő igazsága szerint ítélnénk. Nem úgy élnénk, mert arra képtelenek vagyunk, de elfogadnánk, hogy amit mond. Jézus mondta: én magamtól nem teszek semmit, ahogy tőle hallom, úgy ítélek.

Kérdezhetnéd, hogy akkor mi a bánatnak tette oda az Úr azokat a nyavalyás almafákat. Ez a leggyönyörűbb dolog, amit a Bibliában olvastam. Azok nélkül a tiltott gyümölcsök nélkül nem létezne szabad akarat. Isten úgy szeret, hogy közben nem ural le téged, azt gondolsz, amit akarsz, megengedi, hogy ellene menj, saját döntésed. Mindig ilyen szeretetre vágytam, csak sokáig embereknél kerestem, akik ugyanolyan gyarlók, mint én. Hálás vagyok azért, hogy már nem így van, hogy minden nappal közelebb kerülhetek a Teremtőhöz.

Twindragon képe
Üdvözletem! Ez igen! Elolvasván a hozzászólást azonnal magával
2009. december 25. péntek, 0:34 | Twindragon   Előzmény

Üdvözletem!

Ez igen! Elolvasván a hozzászólást azonnal magával ragadtak a gondolatok, és mindezt a tartalmi mondanivaló inspirálta! :)

"Hiszek, amiben hiszek; mert vagyok aki vagyok!"
"Hiszek valamiben, mert hinnem kell; hiszek Istenben, és Isten is hisz bennem!"

Tehát Isten legnagyobb ajándéka a szabad akarat, a döntés képessége!

Igazságok
2009. december 08. kedd, 14:31 | Bochecha

Drága Anita!

Nagyot mosolyogtam, amikor megláttam az írásodat, mert én is gondolkodtam egy hasonló téma indításán, de nem jutottam el a megvalósításig.

Valahogy úgy lehet ez, hogy mindenkinek megvan a saját igazsága. Neked a Tied, nekem az enyém.
Ez még az ego világa, a különállóságé...
Onnantól kezdve, hogy magunk teremtjük a saját világunkat a saját hitrendszerünkkel, más és más igazságaink lesznek-szerintem.

Abszolút igazság akkor létezhet, ha képesek vagyunk az Egészet minden aspektusával, összefüggésével felfogni. Magyarul ha 'hegylakósan' fogalmazva 'megkapjuk az ajándékot' (=megvilágosodunk)

Szerinted? :)

ölelés!
Zsani

Igen, igen Zsani
2009. december 08. kedd, 18:25 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

.. azt hittem több "menet" lesz, de Te megírtda, amire rá szerettem volna világítani :), puszi

És, kiütéssel győzött
2009. december 08. kedd, 19:00 | Bochecha   Előzmény

az Igazság?! :)

(Csak hogy maradjak a boxos terminológiánál :) )

puszi!
Zsani

fehercsongor képe
az igazságom a valóságom a valóságom pedig teremtem ,
2009. december 24. csütörtök, 23:42 | fehercsongor

az igazságom a valóságom
a valóságom pedig teremtem , bevonzom
az abszolút igazság pedig szerintem Isten , tudat vagy más névvel nevezett lényeg
ami a teremtés minden szintjén áthat és aminek egy szikrája vagyok a pergő szikraesőben
üdvözlettel : felacso