Greene teljes hozzászólásai | Önmegvalósítás.hu

Greene teljes hozzászólásai

Hozzászólás Edit link Comment Widget
csakrák hm
2010. júl. 02. péntek 22:08
/Harmadik szem, kontra megvilágosodás/

Szia Hermess!

Érdekes gondolat. A csakrák szerint még nem próbáltam meghatározni, mivel a csakra tan nem az erősségem, de mindenképp átgondolom. Köszönöm a tippet. Mindenképp elgondolkodom rajta. Ha esetleg privátban folytatnánk talán a többieknek sem lenne ellenére. Bár ezt nem az én tisztem megmondani. Viszont érdekel a téma és szívesen bővíteném ismereteim ezen a téren.

Üdv. Anikó

+ egy perspektíva...
2010. júl. 02. péntek 10:55
/Harmadik szem, kontra megvilágosodás/

Üdv válaszkeresők!

Nagyon érdekes kérdések forognak itt, de kicsit bekavarodtam a sokféle értelmezésen. Aztán rájöttem, hogy ki milyen szinten (világnézet, gondolkodás, tudatossági fok) tart, abból a perspektívából látja és értelmezi Buddhanita kérdéseit. Számomra ez hitelessé és helyénvalóvá teszi az összes hozzászólást.
Szerintem (az én perspektívámból) a kérdésre a válasz az, hogy van különbség. A harmadik szem működése/megnyílása lehet időleges és állandó. Viszont vannak fokozatai, és ez a felfogott (elme álltal értelmezett) információ mennyiségén és minőségén, és az intuitív érzékenység gyakoriságán is múlik. Pl. módosult tudatállapotban (meditáció, transz, mélyrelaxált szinten, hipnózisban a "fátyol mögé látás" gyakorisága többszörös lesz, de nem állandó. Tisztánlátó barátaim az ilyen embereket nevezik "látogatónak". Persze a harmadik szem állandóan is nyitva lehet, de ekkor is vannak információ minőségi különbségek és ez bizony már a személyiség és a tudatosság függvénye.) Nagyon tetszett Claryssza megfogalmazása, mert ez jól kifejezi a lényeget "kegyelmi állapot".
A megvilágosodás is sokféleképpen értelmezhető (kb. ahány embert megkérdezel). Sok tanítás, iskola épül ennek a kiművelésére, és azt figyeltem meg, hogy azok a tanítások, melyek (általában) több ezer év tapasztalatait és gyakorlatát tükrözik egyértelműen, pontosan és részletesen leírják a nirvána/satori/szamadhi/non-duális/üresség állapotát, sőt fokozatait. Javaslom, ha valakit mélyen érdekel ez a téma, az mélyedjen el ezekben a tanításokban, és kezdjen el valamilyen transzperszonális (személyes egot meghaladó) élményt megcélzó technikát (transz, meditáció) tanulni és gyakorolni.
Szerintem a megvilágosodás legfrappánsabb megközelítése a következő mondat (idézet):
A tudat differenciálódik a manifeszt világtól (érzések, képek, gondolatok, testérzetek), és az Ürességbe jut, ahol semmi sem merül fel a tudatban (tehát nincs boldogság, és istenélmény sem). Ez a summás megállapítás több ezer év, szinte tudományos alapossággal végzett, hiteles tapasztalatokon alapuló megállapítása.
Persze ez a tartósan megvilágosodottak szemszöge, melyet én is csak elméleti szinten tudok (egyenlőre) értelmezni.
Remélem azért sikerült tisztán fogalmaznom!
További szép napot nektek!
Anikó.

Már tanítják!
2009. aug. 24. hétfő 16:41
/Spirituális nők párválasztási szokásai /

Kedves Hermess!

Ken Wilber rendszerét már tanítják Budapesten. A világon a mi kicsiny, de annál nagyszerűbb országunk a második, ahol felnőttképzési rendszerben működik egy Integrál Akadémia. Legközelebb az USA-ban találsz egyetemi szinten ilyen képzést. www.integralakademia.hu vagy www.integralvilag.hu címeken további infókat találhat mindenki a témában.
Üdv.: Anikó.